Tuoreet sämpylät ovat aivan ihania, varsinkin kahvin kanssa! Meillä sämpylöitä leivotaan aika usein, sillä se on helppoa ja nopeaa, ja tuore leipä on aivan parasta aamupalaa.. :)
Ohje:
5 dl vettä / maitoa
1 pussi kuivahiivaa / 50g tuorehiivaa
1,5 rkl siirappia
0,5 dl kaurahiutaleita
2-3 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
n. 10 dl vehnäjauhoja
- Lämmitä neste lämpimäksi ( tuorehiiva kädenlämpöistä +38c ja kuivahiiva +42c )
- Sekoita hiiva nesteeseen ( lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ensin, tuorehiivan saa sekoittaa suoraan nesteeseen)
- Lisää siirappi, öljy, kaurahiutaleet ja suola, sekoita tasaiseksi
- Aloita jauhojen lisääminen pikkuhiljaa, kaikkia jauhoja ei tarvitse käyttää
- Kun taikina on valmis kohota lämpimässä n. 30 min HUOM! Jätä taikina tahmeaksi
- Kun taikina on kohonnut n. 2 kertaiseksi leivo sämpylät. Kannattaa jauhottaa kädet ja ottaa suoraan taikinakulhosta sopivia paloja taikinaa ja niistä pyöräyttää sämpylät, sillä löysä taikina tarttuu joka paikkaan, mutta valmiina sämpylätkin ovat pehmeempiä!
- Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita
Valmista tuli!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti