perjantai 9. toukokuuta 2014

Munkkirinkilät

Vapuksi tuli leivottua munkkeja, hieman huonolla menestyksellä, sillä suurin osa jäi täysin raa'aksi ja uunissa niitä sitten kypsennettiin lisää. Se oli ensimmäinen kerta, kun tein munkeista "palloja", enkä ainakaan ihan heti kokeile uudestaan :D Rinkilät onnistuivat, ja niitä olenkin useamman kerran tehnyt, niin vappuna kuin ihan muutenkin :) Ohje ihan perus pullataikina, jauhoja saa olla kyllä munkkitaikinassa vähemmän kuin pullissa.

Ohje:

100 g voisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria
 1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja


Paistaminen:
rypsiöljyä

Pinnalle:
sokeria


Taikinan valmistus:

- Sulata rasva kattilassa
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi
- Ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon
- Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna
- Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen
- Lisää voisula ja tämän jälkeen loput jauhot, alusta tasaiseksi ja anna taikinan kohota n. 30 min

Rinkilöiden teko ja paisto:

- Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se niin moneen osaan kuin haluat munkkeja
- Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia ja anna kohota n. 15 minuuttia liinan alla ( helpottaa käsittelyä)
- Leivo rinkilöiksi tökkäämällä pullan läpi sormi ja heiluttaa sormea, kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi
- Jätä rinkilät liinan alle siksi aikaa kun öljy lämpeää
- Laita laakeaan teräskattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa
- Kuumenna öljy 180 asteiseksi
- Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa
- Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi
- Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin
- Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle
- Imeytä paistetun munkin pinnalta molemmilta puolilta ylimääräinen rasvalautasella jonka päällä on talouspaperia
- Pyörittele sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi

Nauti tuoreeltaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti